Zpátky na výpis novinek

Proč je dobré dopřávat si saunu v létě?

Léto a s ním spojené prázdniny přináší výlety do přírody, dovolené strávené u moře a mnoho dalších oblíbených aktivit. Na saunování si při letních parných dnech vzpomene jen málo z nás. Saunu máme naopak spojenou s chladným a pochmurným obdobím podzimu a zimy, kdy toužíme po intenzivním prohřátí. Avšak ani v létě bychom neměli zapomínat na naši pravidelnou saunovou praxi. Ptáte se proč?

Proč je dobré dopřávat si saunu v létě?

V severských zemích, kde je sauna tradiční součástí kultury, je naopak léto hlavní saunovací sezónou, protože během léta není tělo zatěžováno nepřízní počasí, což pro nás představuje možnost vybudovat si imunitu na chladnější měsíce. Ani my v teplejším srdci Evropy bychom v létě neměli zapomínat na pravidelné saunování. Pravidelnost je u saunování stejně důležitá jako u kterékoli jiné aktivity posilující naše zdraví. A pravidelné saunování má na náš organismus příznivý vliv: zlepšuje termoregulaci těla, pomáhá nám regenerovat po fyzických aktivitách, posiluje imunitu a napomáhá psychickému zdraví. Podívejme se společně na 5 nejdůležitějších důvodů, proč se saunovat i v létě:

1. RELAXACE

Relaxaci a duševní pohodu můžeme jmenovat jako první důvod, proč provozovat saunování také v letním období. Během pobytu v sauně tělo vyplavuje škodlivé látky, uvolňuje endorfiny a zbavuje nás stresu. Účinky sauny na naši psychiku můžeme navíc umocnit pomocí aromaterapie. Dlouhodobě saunování napomáhá detoxikaci organismu, zlepšení spánku a léčbě depresí. Pobyt v sauně doprovází i důkladný odpočinek, který při našem pracovním vytížení tolik potřebujeme.

2. REGENERACE

Dalším důvodem, proč si dopřávat saunu také v letním období, je regenerace. Ať už po pracovním vytížení, nebo po sportovních aktivitách, které s krásným letním počasí často provozujeme více než v zimě, sauna mírní bolest namoženého těla a prospívá prokrvení a uvolnění svalů, kloubů a vazů. Pravidelné saunování také pomáhá regeneraci naší pokožky, která je vlivem silného slunečního záření v létě neméně namáhaná než mrazem v zimě. Sauna čistí póry a zlepšuje prokrvení a pevnost kůže. Díky saunování je pleť čistší a lépe se hojí. Po očistné sauně a následné dostatečné hydrataci bude vaše pokožka svěží a hebká po celé léto.

3. TERMOREGULACE

Nejen v zimě, i během léta je náš organismus vystavován velkým teplotním rozdílům, protože často střídáme pobyt ve venkovních vysokých teplotách s klimatizovanými prostory kanceláří, nákupních center, aut nebo tramvají. Na každou tuto změnu náš organismus reaguje snahou tělo zahřát nebo naopak ochladit. Podle odborníků by rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou vzduchu v klimatizované místnosti nebo autě neměl být vyšší než 5 °C, to však nebývá dodržováno. Díky tomu tělo nezvládá reagovat správně a my se můžeme cítit unavenější.

Pravidelné saunování zlepšuje termoregulaci našeho těla. Při dodržování zdravého postupu saunové procedury trénujeme své tělo a učíme jej lépe zvládat rozdíly teplot. Díky sauně se budeme během letních měsíců méně potit a celkově budeme lépe snášet tropické teploty, v zimě si naopak snadněji poradíme s přechody z mrazu do vyhřáté domácnosti.

4. IMUNITA

S tím souvisí také posilování naší imunity, které je i během letních měsíců potřebné. Střídání teplot, studené nápoje a zmrzlina, ale i bacily a viry, které jsou také během letních měsíců aktivní, pokoušejí naši imunitu každý den a zvyšují tak riziko onemocnění. Dlouhodobě praktikovaným pravidelným saunováním detoxikujete organismus, zvýšíte počet bílých krvinek a celkově posílíte imunitu. I během léta tak budete odolnější vůči angínám a respiračním onemocněním.

Pokud zrovna nemocní jste, saunování se vyvarujte. Sauna je vhodná jako prevence. Pokud ale cítíte teprve nástup nachlazení, sauna může pomoci, protože uvolňuje dýchací cesty. Při dlouhodobém praktikování je prokázaný pozitivní vliv na astma.

5. HUBNUTÍ

Saunování pomáhá také s hubnutím, které často během letní plavkové sezóny řešíme intenzivněji. Během 30 minut v sauně spálíte přibližně stejně energie, jako hodinou běhu. Díky zrychlenému krevnímu oběhu, vyšší tepové frekvenci a reakci na teplé prostředí dochází v našem organismu k procesu, který vede k rozpouštění tuků. Sauna zároveň zlepšuje metabolismus, který je pro hubnutí klíčový. Pozitivní účinky sauny na naši pokožku jsme již zmiňovali. S nimi souvisí také výrazná pomoc saunování v boji s celulitidou.