Zpátky na výpis novinek

Jak na solární ohřev bazénu – tipy a rady pro 2024

Solární panely se v dnešní době rozšířily natolik, že pohání tisíce domácností v celém Česku. Proč je nevyužít i pro solární ohřev bazénu?

Jak na solární ohřev bazénu – tipy a rady pro 2024

Dneska se podíváme na to, jak funguje solární ohřev bazénu, jaké jsou jeho výhody, jak postupovat při instalaci, co všechno budete potřebovat a na dvojitou funkci solárního lamelového zastřešení.

Solární ohřev bazénu – výhody a nevýhody

Chcete se koupat i v chladnějším počasí? Konec srpna, září nebo říjen mohou být ve vašem bazénu příjemnější. Jednou z nesporných výhod je možnost koupání za každého počasí, a tedy prodloužení koupací sezóny. Další výhodou je návratnost investice, která se vám vrátí třeba už po prvním roce.

Solární ohřev bazénu je univerzální metodou ohřívání vody, můžete jej napojit na všechny typy bazénů a mít tak ohřev vody v bazénu zdarma. Navíc se jedná o technologii nenáročnou na prostor, téměř bezúdržbovou, s dlouhou životností a jednoduchou na instalaci. Jaké jsou jeho nevýhody?

Asi největší nevýhodou je závislost na slunečním záření. Jeho účinnost se tedy může výrazně snížit v období, kdy je zataženo či prší. Aby byla zajištěna dostatečná absorpce sluneční energie, je potřeba mít dostatek místa pro více solárních kolektorů.

Solární ohřev bazénu vyžaduje připojení k čerpadlu a bazénovému filtru. Díky tomu bude zajištěna cirkulace ohřáté vody v bazénu. Je potřeba však solární kolektory jednou za čas udržovat a čistit. Tím bude zajištěna jejich správná funkčnost. Také se vyvarujete různým únikům teploty, teplotním změnám, vibracím a dalším faktorům.

Více informací o Aquamarine Spa

Jak funguje solární ohřev bazénu?

Solární ohřev bazénu funguje na principu pohlcování energie ze slunečních paprsků a následné předávání do vody, která v panelu proudí. Chladná voda v bazénu je pomocí filtračního zařízení vháněna do solárního ohřevu. Následně se cirkulací v panelu ohřívá a vrací se zpátky do bazénu ohřátá. Je to zdarma a je to ekologické. Ještě se podíváme na několik tipů k umístění.

Je potřeba totiž zvolit dobré umístění. Solární ohřev vody v bazénu umístěte na jižní stranu, kde je dostatek slunečního záření. Čím déle se bude slunce do ohřevu opírat, tím bude výsledek lepší. Optimální sklon ohřevu je zhruba 30°. Solární ohřev bazénu vždy kombinujte s plachtou nebo zastřešením, abyste zamezili úniku tepla.

V případě umístění panelu na střechu, zvažte hmotnost ohřevu a vody, která jím bude protékat. Nenechávejte solární panel na trávníku, neboť by se tráva mohla vznítit!

Jaký solární ohřev bazénu vybrat?  

Nejoblíbenější jsou solární panely nebo třeba solární lamelové zastřešení, následuje solární plachta či solární pyramida.

Černá nebo modrá solární plachta je umístěna na hladinu a slunce do ní svítí. Tím se ohřívá vzduch v bublinkách a od nich se pak ohřívá voda. Tímto způsobem se však ohřívá jen slabá vrstva vody u hladiny. Efekt solární plachty je nízký.

Solární pyramida je průhledná plastová kupole. Uvnitř ní je srolovaná černá hadice. Když slunce svítí, pak se vzduch uvnitř zahřívá a voda, která proudí skrze potrubí se ohřívá a následně se vrací zpět do bazénu. Abyste efektivně ohřáli větší bazén, potřebuje pyramid hned několik. Potrubí je navíc velmi krátké, aby se voda stačila ohřát.

Solární panely jsou pro solární ohřev bazénu nejefektivnější. Jsou napojeny přímo na filtrační systém a bazénové čerpadlo. Tlačí vodu skrze ně a ta se ohřívá. Jedná se o nejoblíbenější a také o nejefektivnější metodu ohřevu. K zapojení potřebujete solární panely, bazénové čerpadlo s filtrací, regulační ventil a solární hadici pro rozvod vody.

Solární lamelové zakrytí bazénu má dvojí funkci. První z nich je funkce klasického zastřešení bazénu, které chrání hladinu před znečištěním a je-li také solární – účinně udržuje teplou vodu v bazénu. Jedná se o kvalitní PVC materiál, který je navíc velmi odolný.

Více informací o lamelovém zakrytí

poolstory_plastovy z nerezoveho5

Solární ohřev vody v bazénu pomocí solárních panelů

Při pořizování solárních panelů je potřeba brát v potaz filtrační zařízení a jeho výkon. Důležitá je vzdálenost panelu od bazénu a také převýšení terénu, jelikož i tyto faktory mají vliv na výkon filtračního zařízení. V případě, že teplota překročí požadovanou hranici, pak využijete regulační ventil, který se instaluje mezi filtrací a solární panel s napojením na hadici. Jak na solární ohřev bazénu a jeho instalaci?

  1. Jako první věc si stanovte velikost solárního systému. Je potřeba zjistit, kolik kolektorů budete potřebovat. Obvykle se doporučuje, aby solární panely pokrývaly alespoň 50 % plochy bazénu. Vše závisí hned na několika faktorech, a to je velikost bazénu, průměrná teplota vody, délka koupací sezóny atd.
  2. Následuje instalace solárních kolektorů. Solární kolektory se obvykle umisťují na střechu nebo na zem vedle bazénu. Panely by měly být v obou případech dobře připevněny viz. výše.
  3. Třetím krokem je propojení čerpadla a bazénového filtru. To vám umožní cirkulaci vody v bazénu a také její ohřev solárními kolektory. Je potřeba zajistit, aby byly kolektory správně napojeny na čerpadlo a bazénový filtr.
  4. Posledním krokem je spuštění a testování. Solární ohřev bazénu by měl být dostatečně otestován před začátkem sezóny a také pravidelně udržován během celého provozu.

Pokud je panel správně nainstalovaný, pak dokáže zvýšit teplotu vody v bazénu až o 6 °C během sezóny oproti bazénům bez ohřevu. V případě špatného počasí bude solární ohřev bazénu fungovat hůře. Během dvou slunečných dnů se však teplota zase vrátí.

Dávejte pozor, aby teplota v bazénu nepřesáhla 30 °C. Teplá voda moc neosvěží, a navíc se jedná o optimální prostředí pro růst řas. Jak velké panely používat? Pro bazény s objemem vody do 9 m3 je možné používat panel o ploše 0,9m2, pro bazény s objemem vody do 20 m3 se používá panel o ploše 3,6 m2 a pro solární ohřev bazénu u plochy do 30 m3 pak panel o ploše 5,4 m2.  Panely se mezi sebou propojují pomocí bazénových hadic. V případě, že žijete v oblasti, kde je léto kratší, pak se doporučují panely s větší plochou.

Bazény a solární lamelové zastřešení od Aquamarine Spa – kvalita a design

Naše společnost se specializuje na prodej designových bazénů, saun a vířivek a na realizaci exkluzivních privátních i komerčních wellness. Nabízíme také kvalitní zakrytí bazénu solární automatickou lamelou umožňující solární ohřev bazénu. Co vám můžeme nabídnout:

-Designový a kvalitní bazén s možností zastřešení solární lamelou.

-Poradenství, péče a kvalitní servis.

-Technologie na míru vašim přáním a potřebám.

-Dlouhá životnost a kvalita produktů.

-Nenáročný provoz a možnost napojení na chytrou domácnost.

Více informací o lamelovém zakrytí

solární ohřev vody v bazénu