Zpátky na výpis novinek

Regenerace svalů u sportovců. Je lepší sauna nebo vířivka?

Regenerace svalů je důležitá pro každého sportovce, ale jak jí zefektivnit a lze jí urychlit? Vyzkoušejte saunování nebo vířivku.

Regenerace svalů u sportovců. Je lepší sauna nebo vířivka?

Jak regenerujete své tělo po sportu nebo po náročném treku? Regenerace svalů je důležitá pro každého sportovce, ale jak jí zefektivnit a lze jí urychlit? Saunování pomáhá s regenerací namožených svalů, působí intenzivně na psychiku sportovce a ovlivňuje celkově stav sil získaný při tréninku.

Ponořením se do horké vody ve vířivce zase zlepšujete průtok krve do svalů a kloubů. Tím se může urychlit samotná regenerace svalů. Masáž trysek a horká voda tak zmírňují svalovou ztuhlost, napětí a bolestivost. Přečtěte si více k saunování sportovců a regeneraci svalů ve vířivce.

Saunování sportovců – zlepšení výkonu a rychlejší regenerace svalů

Sportovci neustále hledají cesty, jak zlepšit svoji výkonnost. Věděli jste, že saunování se stalo předmětem výzkumů mnoha zahraničních studií?

Finové saunu využívají pro zmírnění bolesti pohybového aparátu a zejména k celkové relaxaci svalů po fyzické námaze. Při tréninkové přípravě by sauna měla být zařazena uvážlivě a také s určitým cílem. V sauně se zrychluje metabolismus, dochází k výcviku krevního oběhu a přeladění tónu vegetativního nervstva. Sportovci ocení i příznivý vliv sauny na „mikrotraumata“ vazů, šlach, úponů a kloubů.

Saunování celkově působí na psychiku sportovce. Tím ovlivňuje výkonnost a sílu získanou tréninkem. Současně se zlepšuje zásobení těla kyslíkem. Zrychlený metabolismus vlivem saunování pomáhá k efektivnějšímu odstraňování zplodiny látkové výměny. Tím se odstraňuje únava, probíhá regenerace svalů a celkově se zlepšuje sportovní výkon.

Podívejme se na výzkum kanadských vědců. Ti zkoumali sportovce v rámci jejich tréninkového plánu a indikovali jim saunu čtyřikrát týdně na 30 minut. Po srovnání výsledků testů z období před saunováním a období po saunování vědci zjistili, že se jim zlepšil sportovní výkon až o několik procent. Podle polských vědců má saunování vliv na úbytek tělesné hmotnosti u sportovců a celkově na stimulaci imunitního systému.

Nic se nemá přehánět, ani saunování u sportovců

Jak dlouho se saunovat? Výše uvedený výzkum počítá se saunováním čtyřikrát týdně. Každý sportovec by měl ale najít svoji míru, která mu prospívá.

Při dlouhém pobytu v sauně si rozhodíte vnitřní hospodářství vody a minerálů. Můžete začít ubírat na svalové síle. Současně se snižují rychlostní a reaktivní schopnosti svalového výkonu.

Naopak v případě, že využíváte saunu po sportovním výkonu jenom zřídka, neodstraní se chronická únava a hrozí vám přetrénování. Závěrem tedy výzkumy a odborníci doporučují při běžném tréninkovém režimu zařadit saunování dvakrát až třikrát do týdne, a to nejlépe ke konci dne.

Během závodů nebo při speciálním tréninku může sportovec využít saunu k prohřátí před výkonem – zhruba 3-5 minut před začátkem pocení a bez ochlazení. Po závodu je potřeba mít před saunou delší odpočinek, nejlépe jeden celý den.

regenerace svalů

Regenerace svalů u sportovců a role vířivky

Pojďme se podívat na roli vířivky při regeneraci svalů u sportovců. Regenerace svalů může probíhat i formou hydroterapie. Působí komplexně a rychle zejména na svalovou bolest s opožděným nástupem, se kterou se běžně setkává každý z nás.

Bylo prokázáno, že vířivka pomáhá při zmírnění svalové bolesti po cvičení, se ztuhlostí svalů a s napětím. Teplá voda obecně zvyšuje průtok krve v těle – díky lepší cirkulaci jsou efektivněji dodávány kyslík a živiny do svalů. Tím se urychluje proces obnovy. Ve vířivce se díky vztlaku mohou svaly plně uvolnit. Jedna ze studií Journal of Athletic Training zjistila, že ponořením do teplé vody se výrazně snižuje bolestivost svalů než při pasivní regeneraci. Regenerace svalů probíhá za uvolnění svalových vláken a snížení svalového napětí.

Stejně jako při saunování i regenerace svalů ve vířivce vyžaduje dobré načasování. Odborníci doporučují počkat po intenzivním tréninku alespoň hodinu, než sportovec půjde do vířivky. Během odpočinku se tělesná teplota vrátí do normálu a tělo začne odpočívat. Pro dosažení těch nejlepších výsledků se doporučuje zdržet se ve vířivce 15-20 minut při 37,8 až 40 stupních.

Regenerace svalů a celková psychická pohoda

Terapie vířivkou může pomoci i při zánětech a hojení svalů. Teplo z vířivky způsobuje rozšíření krevních cév, což je známý proces vazodilatace. Způsobuje zvýšení průtoku krve a tím i účinnější odstraňování odpadních produktů a zánětlivých nosičů z poškozených svalových tkání.

Tyto proteiny hrají klíčovou roli v buněčné opravě a také při ochraně před stresem. Zvýšená produkce proteinů vlivem tepla může urychlit přirozené mechanismy, které opravují poškozený sval. Tlak vyvíjený vodou a tryskami pak pomáhá ke snížení otoků svalů a kloubů.

Nezapomeňte na dostatečnou hydrataci. Před a po použití vířivky je potřeba dostatečně pít. Teplo může způsobit ztrátu tekutin. Hydroterapii je možné kombinovat střídáním teplé a studené vody. Tato kontrastní terapie může opět zlepšit krevní oběh a regeneraci.

Pro optimální výkon sportovce je důležitá zejména psychika. Jsou sporty, ve kterých psychika hraje klíčovou roli. Právě vířivka vám s psychikou může pomoci. Působením tepla a masážních trysek se uvolní tělo i mysl. Dále se sníží hladina stresového hormonu, a to přispěje i k lepší kvalitě spánku. Regenerace svalů vyžaduje dostatečný a kvalitní spánek. Jedna ze studií dokázala, že vířivka prokazatelně snižuje nahromaděný stres a přispívá k celkové pohodě.

Už máte vířivku nebo saunu doma?

Věřím, že představené benefity vířivky a sauny vás brzy motivují k jejich nákupu. Pokud nemáte zdravotní omezení nebo vám lékař ani jedno nezakázal, doporučujeme pořídit si kvalitní vířivku či saunu přímo domů. Oproti dojíždění do běžných wellness a saunovým světům ušetříte čas, náklady, budeme mít dostatek soukromí a nemusíte se bát o hygienu. Proč si pořídit vířivku nebo saunu od nás?

-Nabízíme kvalitní výrobky s dlouhou životností.

-Získáte designový produkt, který si můžete nechat přizpůsobit na míru.

-Výběr z kvalitních laminátových a nerezových vířivek.

-Výběr z finských a kombinovaných saun s infrazářičem nebo bio saunou.

-Možnost nechat si u nás vytvořit privátní designové wellness na klíč.

-Poradenství, péči a kvalitní servis.

Zjistěte více