Zpátky na výpis novinek

Bazény se slanou vodou, aneb jak vám sůl pomůže k lepšímu zdraví

Bazény se slanou vodou mají mnoho výhod a pozitivních účinků na zdraví. Proto jsou čím dál oblíbenější u našich klientům.

Bazény se slanou vodou, aneb jak vám sůl pomůže k lepšímu zdraví

Chystáte se pořídit si bazén, ale nechcete klasickou chlórovou vodu?

Hledáte řešení pro váš bazén, kde se rádi vykoupou i lidé s kožními problémy nebo s astmatem?

Máte sladký bazén a chcete ho přeměnit na slaný?

Pojďme se podívat, proč vybírat mezi bazény se slanou vodou, jaké jsou zdravotní přínosy slané vody nebo jak přeměnit bazén se sladkou vodou na slanou.

Proč vybírat mezi bazény se slanou vodou?

Je to zejména kvůli chlóru, před kterým mnoho odborníků a lékařů varuje v souvislosti s komerčními koupališti a bazény. Existují totiž dva druhy chlóru – volný chlór a kombinovaný chlór. Volný chlór je dezinfekční prostředek, který běžně nezpůsobuje žádné problémy. Kombinovaný chlór je charakteristický svým zápachem, přičemž tento zápach pochází ze známých a nebezpečných chloraminů.

Zahradní bazény se vám s velkou pravděpodobností neznečistí v takové míře jako veřejné bazény a chlór by tak plavcům neměl vadit. Pokud se však chcete chlóru z nějakého důvodu vyvarovat nebo máte zdravotní obtíže, vybírejte mezi bazény se slanou vodou v kombinaci se solinátorem. Bazény se slanou vodou je možné umístit do každé zahrady či do interiéru domu. Bez ohledu na umístění si zaručeně vytvoříte místo pro relaxaci s pozitivními účinky na vaše tělo.

Výhody a nevýhody bazénů se slanou vodou

Koupel ve slané vodě obecně pomáhá uvolnit svaly a zmírňuje napětí. Mořská voda, pobyt v solné jeskyni nebo saunování v sauně se solnou stěnou pomáhá při léčbě kožních onemocnění. Slaná voda vám zajistí lepší komfort a je pro pokožku příjemnější než chlórovaná voda. Nevadí ani dětem, neboť bazény se slanou vodou nemají takové množství soli, jako má moře. Obsah soli v bazénu se slanou vodou je zhruba stejný jako množství soli v lidském oku.

Sůl má dezinfekční vlastnosti a je to navíc přírodní produkt. Díky soli budete mít v bazénu vodu měkkou a čistou. Bazény se slanou vodou se čistí a udržují snadněji než bazény se sladkou vodou. I když napouštíte do bazénu běžnou vodu z řádu, vlivem soli se zápach chlóru stane mnohem méně pronikavý. Udržování slané vody v bazénu není náročné finančně vzhledem k sezónním nákladům a ani časově. Výhodou je i absence skladování a manipulace s agresivním chlórem.

Nevýhody bazénů se slanou vodou jsou jen dvě. První z nich jsou vyšší pořizovací náklady a druhá jsou korozivní účinky kovových komponentů. Oproti těmto dvěma nevýhodám však převažuje celá řada výhod.

Více informací o Aquamarine Spa

Bazény se slanou vodou a zdravotní přínosy

Bazény se slanou vodou jsou vhodné pro lidi s citlivější pokožkou a s různými onemocněními kůže jako je lupénka, atopický ekzém, akné a další. Slaná voda působí příznivě i pro normální pokožku, kterou účinně dezinfikuje. Pojďme si vše shrnout.

Slaná voda působí antistresově – když jsme ve stresu, naše tělo neumí dobře fungovat. Slaná voda napomáhá s obnovením přirozené rovnováhy v těle a lépe navozuje relaxaci. Po každém plavání se budete cítit svěží.

Lepší pro klouby – bazény se slanou vodou jsou šetrnější ke kloubům a svalům než plavání v běžném chlorovaném bazénu.

Výborné na kůži a vlasy – chlór může způsobit svědění pokožky a také suchost. Slaná voda je pro pokožku prospěšná, dezinfikuje jí a vyhlazuje. Současně působí jako hydratační a exfoliační prostředek, který pomáhá pokožce s udržením vlhkosti. Jak bylo zmíněno výše, mnoho zahraničních studií dokazuje, že slaná voda může pomoci s ekzémy, akné nebo s lupénkou. Chlór může naopak vlasy poškodit, ty se stanou suchými a lámavými. Časté plavání v chlórové vodě navíc může světlejší vlasy obarvit do zelena (týká se primárně závodních plavkyň a plavců).

Žádné vedlejší účinky – bazény se slanou vodou nemají oproti těm chlórovým žádné vedlejší účinky. Nepůsobí problémy s dýcháním, zarudlé oči ani nedráždí pokožku.

Více informací o Aquamarine Spa

bazény se slanou vodou aquamarine spa

Jak fungují bazény se slanou vodou

I bazény se slanou vodou obsahují určité množství chlóru. Hlavním zdrojem výroby chlóru ve slané vodě je právě sůl. O samotný proces výroby chlóru se stará zařízení nazývané elektrolýza. K přeměně soli na chlór je přitom využíván elektrický proud. Vyrobený chlór pak slouží k dezinfekci bazénu. Díky tomu už nemusíte do vody přidávat další tablety. V bazénu zůstává nezávadný a kvalitní stav vody. Zároveň je zabraňováno rozmnožování jakýchkoliv bakterií.

Slaná voda dokáže omezit růst řas a pomáhá stabilizovat pH vody. Samotná sůl ale nedokáže zajistit dostatečnou dezinfekci vody. Jednou z možností je použití běžných tablet, které obsahují chlór. Bazény se slanou vodou nevyžadují nutnost často rovnat pH vody. Jinou možností, kterou také volí většina lidí, je použití tzv. solinátoru. Jedná se o zařízení, které se připojí za filtraci, aby jím protékala voda. Solinátor pak sůl pomocí elektrolýzy rozloží na sodík a chlór. Tím se však spotřebovává sůl a je potřeba jí pravidelně doplňovat. Jak funguje elektrolýza?

Když sůl v bazénu dosáhne určité koncentrace, solinátory začnou přeměňovat chlorid sodný na tzv. chlornan sodný, což je druh volného chlóru. Výhodou chlornanu sodného je, že rozkládá kombinovaný chlór. Tato forma úpravy bazénové vody je efektivnější, jednoduchá a komfortní.

Jak přeměnit bazén se sladkou vodou na slaný?

Už máte bazén se sladkou vodou a přemýšlíte nad jeho přeměnou na bazén se slanou vodou? Samotná přeměna není tak složitá, jak se zdá. Jak na to?

-Není třeba vypouštět sladkou vodu. Je ale potřeba ukončit další chlorování vody. Proveďte dechlorizaci chlorovým granulátem. Tím se dostanete na základní hladinu chlóru v bazénu.

-Dále doporučujeme vyměnit kovové prvky za plastové. Plastové prvky vydrží i roky bez toho, aby na ně měla sůl nějaký dopad. Případně je vhodné aplikovat antikorozní nátěr, který korozi oddálí.

-Pak připojte solničku, případně se obraťte na odborníky.

-Zbývá nasypat do vody speciální bazénovou sůl. Zkontrolujte tvrdost vody. Ideální hodnota je 17 °N, jinak použijte změkčovač vody.

-Dále budete potřebovat: pH-Minus, pH-Plus, testery vody a volitelně stabilizátor chloru k úpravě CYA, testovací proužky na obsah soli a podle modelu elektrolyzéru také algicid.

Po přidání soli do bazénové vody nezapomeňte nechat běžet filtrační čerpadlo po dobu 24 hodin. Tím se sůl rozpustí. Je třeba správně nastavit hladinu pH, ta by se měla pohybovat mezi 7 a 7,6 a obsah chlóru v bazénu by měl být mezi 1,0 a 3,0 mg na litr. Samotný výkon systému se slanou vodou by měl odpovídat výkonu vašemu filtru. Doporučujeme začít s přeměnou sladké vody v bazénu na slanou vždy na začátku sezóny.

Údržba bazénů se slanou vodou

Na závěr pro vás máme několik tipů, jak bazény se slanou vodou udržovat. Pravidelně sledujte hodnotu pH, která je nejdůležitějším parametrem. Pokud bude mít pH špatnou hodnotu, pak může dojít k podráždění kůže a sliznice, korozi, poruše dezinfekčního účinku a ke snížené schopnosti flokulace (vločkování).

Udržujte vodu v neustálém pohybu, tzn. filtrujte svoji vodu v bazénu nikoliv jednou za čas, ale pravidelně. Mnoho majitelů bazénů napojuje svůj filtrační systém na solární panely, proto i když mají filtr s vysokým výkonem, tak během letních měsíců za energie neplatí. V neposlední řadě bazén zakrývejte, tím snadněji se bude dezinfikovat. Do bazénu se také dostane mnohem méně nečistot. Přečtěte si i náš článek, jak udržovat bazén bez chemie a chlóru.

Bazény se slanou vodou od Aquamarine Spa

Naše společnost se specializuje na prodej kvalitních bazénů, saun a vířivek. Také realizujeme exkluzivní privátní i komerčních wellness. Čím se vyznačujeme?

-Dlouhou životností a kvalitou.

-Poradenstvím, péčí a kvalitním servisem.

-Výběrem z laminátových bazénů, kde lze technologii přizpůsobit slané vodě.

-Zaměřujeme se na automatický a nenáročný provoz s možností napojení bazénu na chytrou domácnost.

Více informací o Aquamarine Spa