Zpátky na výpis novinek

Bazény na zahradu – mějte bazén, který vám budou ostatní závidět

Zahradní bazény představují skvělou možnost zaplavat si kdykoliv až 7 měsíců v roce. Jsou také hodnotným doplňkem k vašemu domku. Čím ale začít?

Bazény na zahradu – mějte bazén, který vám budou ostatní závidět

Vybíráte mezi bazény na zahradu nebo teprve přemýšlíte o pořízení bazénu? Společně se podíváme na všechny aspekty výběru zahradního bazénu a na co nezapomenout. Také projdeme:

-zahradní bazény a jejich tvary,

-zastřešení pro bazény,

-typy bazénů a jednotlivé materiály,

-doplňky jako jsou solární sprchy, chrliče a typ vody.

Bazény na zahradu – výhody a výběr zapuštěných bazénů

Zahradní bazény se nabízejí v několika provedeních. Nejlevnější a také nejméně kvalitní jsou nadzemní bazény. V případě, že chcete vybírat mezi bazény na zahradu, které jsou kvalitnější, pak se vyplatí zainvestovat do klasického zapuštěného zahradního bazénu.

Zapuštěný zahradní bazén má mnoho výhod i nevýhod. Převládá však kvalita materiálu, který vám může vydržet i několik generací. Provoz takového bazénu je možné napojit na solární panely. Můžete si pořídit automatickou technologii, která bude sama dávkovat chemii do bazénu nebo vybírat z různých tvarů a materiálů. Sami si určíte rozpočet a podle toho budete vybírat.

Bazény na zahradu mají i další výhody. Je to snadná údržba, dlouhá životnost, možnost výběru velikosti, kvalita, celá řada doplňků, technologie podle výběru a také vzhled. Cena zapuštěného zahradního bazénu se odvíjí od vašich požadavků, vybavení a doplňků.

aquamarinespa skimmerovy bazen

Bazény na zahradu – podle čeho vybírat

Prvním krokem při výběru bude velikost bazénu a jeho umístění. Je potřeba si říct, jaký bazén se bude hodit k vaší zahradě a domu. Zjistíte, že k moderním domům se hodí obdélníkové bazény. Oválné bazény zase využijí maximum vašeho prostoru a snadněji se čistí. Hranaté bazény se pak do zahrady příliš nehodí. Pojďme se podívat, čím pokračovat dál.

Bazény na zahradu mohou mít různou konstrukci. Správný výběr je důležitý z hlediska údržby a přístupu. Dále je důležitý samotný způsob realizace a vhodná volba bazénové filtrace. Jak bylo zmíněno výše, v dnešní době můžete mít vše automatické a zahradní bazény nabízí i možnost napojení na chytrou domácnost. Kvalita a životnost při zvolení správného materiálu může být i 50,70 až 100 let. Při výběru je třeba zvážit:

-způsob realizace – svépomocí nebo zahradní bazén vytvořený na klíč,

-využití bazénu (relaxace, plavání, pro děti, masážní…),

-materiál (betonový, laminátový, nerezový…),

-tvar bazénu (obdélník, ovál), velikost, hloubka a tvar dna,

-volba filtračního systému (skimmer nebo přeliv),

-zastřešení bazénu na zahradu,

-protiproud, masážní lavice a trysky, dětské brouzdaliště a další atrakce.

Podívejme se nyní na výběr materiálu, nad kterým už možná uvažujete. Jednotlivé typy materiálu se liší svojí kvalitou a také cenou.

Více informací o Aquamarine Spa

Zahradní bazény – typ materiálu

Nabízí se mnoho typů materiálů, včetně levných plastových nebo plechových bazénů. Výhodou těchto bazénů je pouze cena a rychlost instalace. Jinak jsou náročné na údržbu, možnosti vzhledu, životnosti a vybavení. Pokud chcete vybírat mezi kvalitnějšími bazény na zahradu, pak doporučujeme zaměřit se na laminátový, betonový nebo nerezový bazén. Pojďme si je ve zkratce představit.

Nerezový bazén je kvalitní a má dlouhou životnost. Má celistvý povrch, je jednodušší na údržbu, můžete si jej přizpůsobit k obrazu svému – tvarem, hloubkou, technologií, velikostí i vybavením. Při správné údržbě vám může vydržet 50 až 100 let.

Betonový bazén můžeme realizovat do jakékoliv hloubky. Máte možnost přizpůsobit si parametry, a hlavně vybavení bazénu vám na míru. Je možné jej obložit fólií, mozaikou, keramikou či kamenem.

Laminátový bazén je pro mnohé jedničkou mezi zapuštěnými bazény na zahradu. Umožní vám volit z poměrně velkého množství barev, tvarů a také výbavy. Výhodou je rychlost instalace. Laminátové zahradní bazény jsou obvykle dopraveny na místo vcelku a po vložení do předpřipraveného výkopu se obsypou suchým betonem.

Bazény na zahradu – skimmer nebo přeliv

Máte možnost vybírat hned ze dvou typů filtračních systémů. Nabízí se klasický skimmer nebo estetický přelivný systémy. Jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich?

Skimmer je u klientů oblíbenější. Častěji se umísťuje do zahradních bazénů díky jeho zjednodušené údržbě. A jak funguje? Voda je u skimmeru nasávána do pískovcového filtru přes hladinový sběrač. Skimmer má obecně nižší nároky na prostor a instaluje se rychleji. Voda je oproti hladině snížena zhruba o 8 cm.

Přelivný filtrační systém bazény na zahradu nemívají v takové míře. Je častěji umísťován do interiéru rodinného domu nebo do komerčních prostor, kde je jedinou možností. Výhodou je efektivnější údržba bazénu a také estetičnost. Nevýhodou je naopak vyšší cena a hluk.

Už máte vybráno? Nezapomeňte si rovnou koupit i zastřešení bazénu, které vám výražně ušetří provoz.

laminátový bazén aqumarinespa

Zahradní bazény – zastřešení  

Díky bazénovému zastřešení si výrazně zjednodušíte údržbu a současně prodloužíte koupací sezónu. Nejčastěji klienti volí nadzemní posuvné zastřešení, automatickou roletu, případně solární roletu či posuvnou terasu.

Posuvné nadzemní zastřešení má výhodu zejména v tepelné izolaci. Výšku si můžete přizpůsobit a všechny typy se dají odsunout. Klienti objednávají jak nízké, pod kterým se dá pohodlně plavat, tak i vysoké s možností umístěné zahradního nábytku. Pokud si přejete využívat i plochu nad bazénem, pak se vám určitě bude líbit posuvná terasa. Tu využijete k posezení nebo k venkovní relaxaci.

Automatická lamelová roleta je velmi praktická, méně náročná na údržbu a umožňuje využít solární lamely k ohřevu bazénu. Obvykle se umisťuje na dno bazénu, dovnitř bazénu nebo do stěny bazénů na úrovni dna či hladiny. Současně vám poskytne dostatečné zabezpečení proti pádu dětí a zvířat do vody.

Zahradní bazény – sladká nebo slaná voda?

Sladká voda, kterou volí většina lidí má oproti té slané mnoho výhod. Počínaje nižšími investicemi, nižší celkovou zátěží na technologii, případně možností využít nerezové prvky. Nevýhodou jsou naopak vyšší náklady na dezinfekci. Čistota a ideální hodnoty sladké vody se musí regulovat chemií pro úpravu pH a chlórem.

Uvažujete o slané vodě? Obecně bazény na zahradu se slanou vodou mají vyšší pořizovací náklady. Je potřeba zvolit takový materiál, který je odolný vůči soli. I přesto se vám bude technologie více opotřebovávat. Budete mít vyšší spotřebu chemie na úpravu ph vody. Na druhou stranu však snížíte spotřebu desinfekčních prostředků.

Bazény na zahradu od Aquamarine Spa

Naše společnost se specializuje na prodej kvalitních bazénů, saun a vířivek. Také realizujeme exkluzivní privátní i komerčních wellness. Čím se vyznačujeme?

-Dlouhou životností a kvalitou.

-Výběrem z laminátových, betonových nebo nerezových bazénů.

-Poradenstvím, péčí a kvalitním servisem.

-Zaměřujeme se na automatický a nenáročný provoz s možností napojení bazénu na chytrou domácnost.

-Technologií na míru vašim přáním a potřebám.

Více informací o Aquamarine Spa

aquamarinespa moderni sauna a bazen