Zpátky na výpis novinek

Bazény do země – proč zvolit zapuštěný bazén a jaký vybrat

Bazény do země představují vyšší investici, kterou ale vyváží dlouhá životnost. Při správné údržbě mohou vydržet i několika generacím. V článku zjistíte, jaké výhody mají zapuštěné bazény, jak vybrat ten správný, jakou vybrat hloubku a šířku nebo jaká je pořizovací cena.

Bazény do země – proč zvolit zapuštěný bazén a jaký vybrat

Když se půjdete inspirovat mezi sousedy, uvidíte bazény do země, které mají zastřešení nebo třeba protiproud. Vyplatí se nakoupit vše dohromady! Proto se podíváme i na to, co nezapomenout.

Bazény do země – výhody a nevýhody

Zapuštěné bazény vyžadují terénní úpravy zahrady, avšak při dobrém výběru vaše zahrada neztratí svůj ráz, a naopak získá krásný designový prvek. Životnost kvalitního nerezového bazénu se může pohybovat od 60 do 100 let nebo i více. U levnějšího plastového bazénu to může být jen 10-15 let.

Bazény do země mají jednoznačnou výhodu v rámci provozu. Provoz bazénu lze například napojit na solární panely, pořídit si technologii na míru, zabezpečit bazén proti mazlíčkům nebo dětem či si vybrat z rozmanitých tvarů. Výhody zapuštěných bazénů jsou následující:

-působí esteticky a nenarušují ráz zahrady,

-zvýší cenu vaší nemovitosti a pozemků,

-máte možnost zvolit si velikost i hloubku podle svých potřeb,

-můžete ho zastřešit a využívat až 7 měsíců v roce,

-dlouhá životnost a vysoká tepelná odolnost,

-stylový design a reprezentace,

-zdravotní nezávadnost a odolnost vůči mechanickému poškození,

-možnost výběru technologie a typu vody sladká/slaná,

-pohodlnější vstup do bazénu díky různým druhům schodů,

-lze do něj zabudovat různé relaxační sedačky, trysky, protiproud, chrliče a další atrakce.

Bazény do země mají i celou řadu nevýhod. Patřily by sem už zmíněné vyšší počáteční náklady z důvodu nutnosti výkopových prací, složitá a časově omezená instalace nebo náročnější údržba. Druhou možností jsou polozapuštěné bazény, které jsou odolné a rovněž vynikají svým vzhledem. V tomto případě je jedna část bazénu zapuštěná a druhá je nad zemí. Hodí se perfektně do problematických terénů nebo svažitých kopců.

Více informací o Aquamarine Spa

laminátový bazén aqumarinespa

Bazény do země – jak vybrat ten správný

Zapuštěné bazény mohou mít několik tvarů a velikostí. Prvním krokem bude vybrat velikost a umístění bazénu. Je potřeba brát v úvahu prostorové možnosti vašeho pozemku. Obdélníkové bazény do země se hodí k moderním domům. Oválné pak dokážou využít maximum prostoru a snadněji se čistí. Hranaté bazény se obvykle do zahrady moc nehodí, proto se nenabízí v takové míře jako bazény do země obdélníkového typu.

Další volbou bude typ materiálu. Může se jednat o laminátové, fóliové, plastové, betonové nebo nerezové zapuštěné bazény. Nejlevnější bazény do země jsou plastové, a naopak ty nejdražší a zároveň nejkvalitnější jsou nerezové bazény. Nicméně váš bazén by se vám měl v první řadě líbit a splňovat všechny vaše požadavky. Někdo má rád nerez, jiný zase laminátové bazény. Pojďme si je v rychlosti představit:

-Fóliové bazény mají antikorozní základní konstrukci, jsou plechové a vnitřní část je z PVC. Obvykle jsou opatřeny ochranou proti UV záření.

-Plastové bazény mají delší životnost než ty nafukovací a je možné je zapustit do země. Jsou nejméně kvalitní v kategorii zapuštěné bazény.

-Betonové bazény se vyrábějí z železobetonové vany, přičemž vnitřní prostor je osazený keramikou nebo fólií.

Laminátové bazény se vyrábějí z jednoho kusu materiálu s několika vrstvami skelné tkaniny prosycené pryskyřicí. Jedná se o kvalitní a pevný materiál.

-Nerezové bazény jsou nejkvalitnější, ale také nejdražší variantou. Mají dlouhou životnost a nenáročnou údržbu.

Bazény do země – hloubka a šířka

Pokud nejste limitováni místem, vybírejte mezi takovými bazény do země, které vám poskytnou dostatek prostoru pro celou vaši rodinu. V případě, že si chcete i kvalitně zaplavat, je důležité řešit hloubku, která by měla být dostatečná pro plavce.

Pro rodinný bazén, ve kterém se budou koupat i děti postačí dno 1,2 metru hluboké. Může být i zakřivené v rozmezí 1,2 až 1,8 metru. Pro plavce je důležité mít dno hluboké min. 1,5 metru či prohlubeň v rozmezí 1,2 až 2,4 metru. Velká prohlubeň slouží zejména ke skokům z můstku. Pamatujte na to, že čím větší bazén, tím vyšší budou náklady.

Větší zapuštěné bazény vám na druhou stranu nabídnou více prostoru na vodní aktivity. Ideální délka bazénu je mezi 4 a 7 metry s šířkou od 3 do 5 metrů.

Zapuštěné bazény – stavba a její postup

Paradoxně narazíte na to, že čím levnější bazén, tím dražší a pomalejší budou stavební práce. Stavební práce jsou rozdělené do několika kroků:

Prvním krokem jsou terénní práce, tzn. výkop jámy. Samotný výkop jámy musí být nejméně 20-30 cm větší, než bude samotný bazén. Poté se pokládá základní betonová deska.

Na základovou desku se usazuje laminátový, nerezový nebo betonový bazén podle toho, jaký si vyberete. Bazén vám obvykle výrobce přiveze vcelku. Pouze ty větší se svařují až na místě. Bazény do země můžete usadit pomocí jeřábu, u betonových bazénů je to však obtížnější. Betonové bazény vyzdívané nebo s fólií se musí vyrábět až na místě, tím se prodlužuje doba instalace.

Následuje propojení bazénu s technologií, což dělají přímo bazénáři. Zapojí filtraci, světla, protiproud a zaškolí vás, jak se o bazén starat. Následuje izolace a obezdívání. Laminátové bazény se postupně napouštějí vodou, a přitom obsypávají suchou betonovou směsí. Nerezové bazény pak vyžadují betonové patky pod atrakce a vestavné díly. Oproti keramice, je montáž laminátových a nerezových bazénů výrazně nižší.

Na konec se dokončí povrchové úpravy. Je důležité počítat také s místem na zastřešení, které vyžaduje min. 10 cm kolem bazénu a také s místem na odsunutí zastřešení, kde se budou pokládat kolejnice. Zapuštěné bazény jsou obehnány dlažbou. Můžete si vybrat, jestli umístíte kolem bazénu betonovou dlažbu, dřevoplastové paluby, případně dřevěná prkna.

Více informací o Aquamarine Spa

 

Bazény do země – pořizovací cena a na co nezapomenout

Bazény do země se pohybují cenově rozdílně. Nejlevnějším řešením je plechový bazén s fólií. Výrazně dražší jsou plastové bazény a betonové s fólií, kde se cena odvíjí od toho, jak kvalitní bazénové fólie na povrch přijde. Následují kvalitnější laminátové a nerezové bazény, které vydrží dlouho. Z hlediska ceny za stavbu bazénu jsou nejvýhodnější laminátové bazény.

Při pořizování bazénu do země nezapomeňte na bazénový vysavač a na čistící prostředky, které vám doporučili bazénáři k technologii. K technologii se váže filtrační systém na vodu, přičemž máte na výběr z různých druhů filtru. S tím by vám měli poradit odborníci.

Zapuštěné bazény si jen těžko dokážeme představit bez zastřešení bazénu. Jedná se o jednoduchý a velmi efektivní doplněk, při kterém ušetříte za vodu a její ohřívání, snížíte si náklady na chemii a zajistíte si bezpečnost proti spadnutí do bazénu. Pro plavce se bude hodit protiproud. V případě, že máte designový bazén, pak nezapomeňte na různé doplňky jako jsou chrliče. Zvážit můžete i slanou vodu v bazénu, která je poměrně nákladná, ale také vyhledávaná klienty.

Zapuštěné bazény od Aquamarine Spa – výhody a pořizovací cena

Naše společnost se specializuje na prodej designových bazénů, saun a vířivek a na realizaci exkluzivních privátních i komerčních wellness. Na trhu působíme od roku 1997, můžeme tak nabídnout více než čtvrt století zkušeností.

-Kvalitní a designové produkty.

-Dlouhá životnost a udržitelnost.

-Výběr z laminátových, nerezových a betonových bazénů.

-Poradenství, péče a kvalitní servis.

-Technologie na míru vašim přáním a potřebám.

-Nenáročný provoz a možnost napojení na chytrou domácnost.

Cenu nastavujeme individuálně. Cena laminátového bazénu se pohybuje od 222 450 Kč bez technologie a cena nerezového bazénu od 850 000 Kč. Doprava a instalace je individuální. Doba dodání je do 2-3 měsíců.

Více informací o Aquamarine Spa